Monigami

Origami

Origami is de eeuwenoude japanse kunst van het papier vouwen. Dit kan op ieder niveau heel veel plezier geven. Vouwen is natuurlijk heel goed voor de ontwikkeling van de fijne motoriek. Origami is goed voor het ruimtelijk inzicht. En het blijkt dat kinderen goed groeien in het volgen van geschreven instructies en schema's. Ik werk namelijk het liefst met instructiebladen (die ik zelf maak). In mijn klassen concentreren kinderen zich het best zonder beeldscherm-gebruik.

 

En hoe veel plezier het de kinderen geeft om zelfgemaakte dingen te gebruiken, kado te geven of te krijgen, is elke keer weer zo prachtig om te zien!

De kinderen zijn heel enthousiast over deze activiteit, ongeacht de leeftijdsgroep, omdat er op ieder niveau zo veel uitdagingen zijn.

 

Op de een of andere manier zijn de vouwmodellen zo aantrekkelijk dat het veel kinderen motiveert om ze telkens opnieuw te vouwen, en door te zetten totdat ze blij zijn met hun eigen resultaat.

 

Wat ik kinderen probeer te laten zien is: het plezier van zelf dingen maken, en het plezier van zelfgemaakte dingen (geven, krijgen of zelf gebruiken). "Dit kan jij ook!" is mijn motto. In het zoeken naar balans tussen creëren en consumeren, en de zoektocht naar rustige aandacht in dagen vol afleiding,  is het je kunnen verliezen in het zelf maken van dingen, een verademing.

boekenleggers

vingerpoppetjes

speeltjes en doosjes